top of page
IMG_4252-HDR.jpg

Locuri musai de vizitat

Dacă vrei să stai departe de rutina cotidiană, atunci îți urăm bun venit în

Poarta Transilvaniei la Conacul Sanct Gurgh din orașul Sângeorz-Băi! 

În continuare îți prezentăm câteva locuri din împrejurimi,

locuri musai de vizitat dacă ne treci pragul.

PARCUL NAȚIONAL MUNȚII RODNEI

Dacă te pasionează drumețiile montane sau experiențele de alpinism, atunci Parcul Național Munții Rodnei este alegerea perfectă. Vei găsi aici, într-un loc neatins de om, o bucată din Rai, un loc perfect în care te poți reîncărca cu energie. O să descoperi în Parcul Național Munții Rodnei peisaje care îți vor tăia respirația: lacuri glaciare sau așa cum ne place nouă să le numim „adevărate ochiuri ale muntelui ce privesc spre cer”, izvoare și cascade, creste superbe și pajiști numai bune de cutreierat și de adulmecat. Despre Munții Rodnei se spune că ar fi cei mai dificili și greu de străbătut, dar cu toate astea merită văzuți și admirați, de aceea e musai să-ți dedici câteva ore de deconectare și să te lași vrăjit de frumusețea locului.

LACUL LALA – MUNȚII RODNEI

Dacă ai ales să faci o drumeție prin Parcul Național Munții Rodnei, atunci trebuie să ajungi, musai, la Lacul Lala, cel mai mare lac glaciar din Munţii Rodnei. Considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri din Carpații Orientali, înconjurat de rododendroni și bujori de munte, Lacul Lala arată de parcă o bucată din cer s-a aşezat într-un pat moale de iarbă.

SATUL ARTISTIC „DOSUL GÂRCIULUI”

Într-un peisaj sălbatic, Maxim Dumitraș, unul dintre cei mai renumiţi sculptori pe care îi are Bistriţa-Năsăud, a reuşit să realizeze, la poalele Munţilor Rodnei, ceva unic în ţară: un sat artistic. Situat la 6 kilometri de Sângeorz Băi, în satul artistic Dosu’ Gârciului, vei vedea cum arta se combină cu natura, iar operele de artă sunt ascunse în peisajul rural.

CASCADA CHEILOR – VALEA CORMAIA

Cascada Cheilor este una dintre cele mai frumoase cascade de pe Valea Cormaia cu 20-30 m de cădere de apă. Este situată la 4 km de orașul Sângeorz-Băi, iar accesul la baza cascadei se poate face cu orice vehicul. Pentru a ajunge la cascadă vei fi nevoit să treci Puntea Sărutului, iar latura romantică va ieși la iveală. Odată ce ai ajuns aici, sunetul apei care şi-a săpat calea prin versanţii stâncoşi e singurul care îți răsună în urechi. Legenda spune că locul a servit drept ascunzătoare atunci când tătarii dădeau năvala în zonă, iar zgomotul apei care coboară din munte a creat o ascunzătoare perfectă, formând o fortăreaţă ascunsă între vârfuri de munţi.

MUZEUL DE ARTĂ COMPARATĂ DIN SÂNGEORZ BĂI

Dacă ai pășit în orașul Sângeorz Băi, e musai să vizitezi Muzeul de Artă Comparată, care te va impresiona de la prima vedere, fruntea ți se va încreți de cum pășești înăuntru, iar întrebările vor începe să îți apară în gând. Odată ce intri în lumea obiectelor muzeale atât de armonios așezate una lângă alta, vei realiza cât de frumos comunică trecutul cu prezentul. Prin prezența obiectelor etnografice, cu vechime de sute de ani, alături de obiecte contemporane se asigură o comunicare permanentă a celor două timpuri. În Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz Băi vei găsi sculpturi contemporane, fie că vorbim de lemn, piatră, marmură sau metal, completate de picturi, fotografie sau grafică, toate adunate la peste 100 de artiști contemporani. Pentru că vorbim de un muzeu atipic, tu ești singurul care vei descoperi semnificațiile obiectelor și lucrărilor de artă după ce îți pui la lucru imaginația și vei face legăturile între obiectele muzeale. Le etajele muzeului vei găsi o arhivă audiovizuală de fotografii, clișee, filme foto, casete audio și video, CD-uri, dar și o bibliotecă formată în special din albume de artă.

CASA MEMORIALĂ „LIVIU REBREANU”

Casa Memorială „Liviu Rebreanu” din localitatea cu același nume (fostul Prislop) găzduiește universul unei personalități marcante a literaturii românești – Liviu Rebreanu. Casa transformată în muzeu a fost construită din dorința localnicilor, a soției și fiicei acestuia, după planul vechii locuințe și în același loc unde trăise odinioară Liviu Rebreanu cu părinții. Prezența ta în intimitatea lui Rebreanu va fi pe deplin răsplătită de toate exponatele care ilustrează uriașa personalitate a marelui scriitor. Casa Memorială „Liviu Rebreanu” adăpostește în zilele noastre lumea lui de scriitor, amintirile, pozele, operele și multe obiecte care i-au aparținut. Printre cele mai importante lucruri aflate aici se regăsesc masa de lucru la care și-a petrecut scriitorul cele mai importante momente din viață, alături de obiectele lui de scris și nelipsitul serviciu de tutun și cafea. Din numeroasele obiecte aflate în muzeu, de mare interes se bucură și cele referitoare la operele scriitorului: cămașa, pălăria și cureaua care au aparținut lui Ion din romanul cu același nume, alături de zadia, mărgelele, năframa și furca de tors ale Anei.

CASA COSTUMULUI POPULAR „VIRGINIA LINUL”

Salva e un loc magic, un loc de poveste, un loc în care costumul popular este a doua credință, așa că își merită cu prisosință numele de „țara costumului popular”. Casa Costumului Popular „Virginia Linul” își așteaptă oaspeții iubitori de tradiții la Salva! Sute de costume populare, mai vechi sau noi, din toate zonele țării, lucrate de femeile de pe Valea Sălăuței în ultimii ani, sub coordonarea Virginiei Linul, te așteaptă să le admiri, să le compari sau chiar să le cumperi! Parterul clădirii găzduiește un magazin, de unde iubitorii de tradiții pot cumpăra exclusiv produse semnate Virginia Linul și cusute în Bistrița-Năsăud. Găsești aici de la costume populare sau cămăși tradiționale, până la ii sau ținute de zi sau de seară – inspirate din portul tradițional românesc, cunoscute ca făcând parte din „LinIA Tradițională”. La etaj, vei găsi o expoziție care cuprinde toată istoria veche și recentă a costumului popular. Un loc unde se pot observa și studia evoluția costumului popular, diferențele dintre zone și subzone, ocaziile la care se îmbrăcau, materiale, cusături etc. Sute de pânzături niciuna la fel ca alta pot fi admirate aici. Printre exponate se află chiar și un război de țesut. Un colț este dedicat amenajării interioare tradiționale, cu perne, cuverturi și alte țesături lucrate de mâinile mamelor și bunicilor pentru a înfrumuseța casele.

MUZEUL „CUIBUL VISURILOR” MAIERU

Muzeul „Cuibul Visurilor” aflat în localitatea Maieru este un muzeu în care este transpusă viața la țară. Muzeul a fost deschis în memoria marelui scriitor Liviu Rebreanu care a copilărit în această localitate, cu ocazia aniversării a 72 de ani de la naștere, pe 27 noiembrie 1957. Sala „Maierul în mărturii istorice” expune vizitatorilor mărturii istorice despre comuna Maieru și Anieș, documente de atestare istorică, dovezi arheologice cum ar fi monede, arme, care dovedesc locuirea acestui ținut din cele mai vechi timpuri. Sala „Ocupații vechi și străvechi” găzduiește elemente care arată ocupațiile de bază ale locuitorilor, în special agricultură, vânat, obiecte care au o vechime de sute de ani. Sala „Ocupații mai noi” scoate în relief obiceiurile, datinile locale, obiecte de artizanat local prin obiecte lucrate manual, cum ar fi cusăturile care odinioară împodobeau straiele populare și casele măierenilor. Sala „Cuibul Visurilor” este o transpunere a satului măierean prin costume populare vechi, obiecte de decor ale caselor țărănești, obiecte care evidențiază ocupațiile locuitorilor, dar și datini și tradiții specifice locului. În muzeu este amenajată  o „școală” așa cum era cu mulți ani în urmă, în care se găsesc tăblițele pe care scriau înainte, cărți vechi și noi scrise de autori locali, portrete ale dascălilor din Maieru. Una dintre încăperile muzeului îi este consacrată lui Liviu Rebreanu și se numește „Rebreanu creatorul”, în care se găsesc obiecte personale ale scriitorului. La etaj se află un amfiteatru multifuncțional și o bibliotecă cu peste 6.000 de volume.

CASA MEMORIALĂ „GEORGE COȘBUC”

Casa Memorială „George Coșbuc” locul unde poetul „închidea ușa la tindă cu zăvorul” se află în localitatea cu același nume, la 15 kilometri de Năsăud. O bună parte din casă este amenajată sub formă de expoziție ce amintește momentele importante din viața sau opera poetului. În casa-muzeu se pot admira corespondența pe care o avea poetul, dar și vechile ediții ale operei sale. Totodată, una dintre încăperi găzduieşte lucrurile personale ale poetului, pelerina, pălaria, geanta de voiaj și o valoare reprezentativă, fragmente din cele peste 30.000 volume din biblioteca lui George Coșbuc.

MUZEUL GRĂNICERESC NĂSĂUDEAN

Muzeul Grăniceresc din Năsăud este un mic muzeu pentru un munte de istorie! Patrimoniul său cuprinde o secție de artă populară și etnografie specifice Văii Someșului Mare și o alta legată de personalități din teritoriul grăniceresc năsăudean, având la bază colecțiile intelectualilor năsăudeni Iuliu Moisil, Iulian Marțian și Virgil Șotropa. Uniformele de cătane austriece, dar și cele autentice românești pe care le purtau grănicerii își continuă și astăzi defilarea prin camerele muzeului, în imagini sau pe manechine. În curtea din spatele muzeului a fost refăcută o casă tradițională năsăudeană și e partea cu care se încheie vizita prin Muzeul Grăniceresc Năsăudean, o vizită pe care, cu siguranță, nu o vei uita ușor.

PEȘTERA IZVORUL TĂUȘOARELOR

Sub Munții Rodnei, adânc îngropată, se găsește Peștera Tăușoare, de o frumusețe rară, un adevărat laborator subteran, considerat un colț de rai de către speologi. Fiind cea mai adâncă și cea mai lungă peșteră din țară, în ea se găsesc o serie de galerii cu o lungime de 16.500 de metri și o adâncime de 600 de metri, cu o diferență de nivel de la intrarea în peșteră, de 415 metri. Peștera are statut de arie protejată, începând din anul 2007, și poate fi socotită unică pentru că ascunde câteva minunății rare sau chiar nemaiîntâlnite, unele unice pe plan mondial.

bottom of page